Kars merkez ve içlerinde bulunan 13 okulda okuyan binlerce öğrencinin mağduriyeti yeni eğitim öğretim döneminde de devam ediyor.
KARS EĞİTİMİNE BÜYÜK DARBE
Kars merkez ve içlerinde bulunan 13 okulda okuyan binlerce öğrencinin mağduriyeti yeni eğitim öğretim döneminde de devam ediyor.
Okulların yıllardır çıkan yıkım kararlarına rağmen başlamayan inşaatları, başlayan inşaatların yarım kalması, geç yapılan ihaleler gibi nedenlerle ikili eğitim veya başka okullarda eğitim görmek zorunda kalan binlerce öğrenci..
SINIFLAR DOLU, VELİLER İSYAN EDİYOR
Kars merkezde 4 okul, Arpaçay Digor ve Kağızman’da birer okul, Sarıkamış’ta iki okul yeni eğitim öğretim dönemine yetişmesi gerekirken tamamlanamadı. Ayriyeten yıkım kararı alınarak boşaltılan 5 okulda ise henüz hiçbir çalışma yok.
KAĞIZMAN’DA İKİ YILDIR BOŞALTILAN OKULLARA HENÜZ KAZMA BİLE VURULMADI
İlçe merkezinde yaklaşık 600 öğrencinin eğitim gördüğü Dr. Mustafa Yalçın İlköğretim Okulu öğrencileri iki yıldır boşaltılan okullarının başlamayan inşaatı nedeniyle mağdur. İkili eğitim gören öğrenci velileri; “Madem okul yapılmayacaktı neden boşaltıldı iki yıldır çocuklar perişan oldu” diyerek tepki gösterdiler.
Yine yaklaşık 600 öğrencin eğitim gördüğü Kağızman Kazım Karabekir Ortaokulu yıkım kararı geçen yıl alınarak okul boşaltıldı. Burada da öğrenciler ikili eğitime geçmek zorunda kaldı. Okulun yapımına yeni eğitim öğretim dönemine kısa süre kala başlanması gecikmeye neden olurken, bu okulda da öğrenciler 2 yıldır ikili eğitim mağduru.
Öğrenci mağduriyetinin yeni bir boyuta taşındığı bir başka eğitim kurumu ise Kağızman Aras Anadolu Lisesi. Buradaki sorun ise daha büyük. Kağızman Aras Anadolu Lisesi’nde eğitim gören 200 taşımalı öğrenci yurtsuz kaldı. Okullar açıldıktan sonra yurtlarının yıkılacağını öğrenen 200 taşımalı öğrenci barınma ve yemek sorunu ile karşı karşıya kaldı.
İlçede diğer eğitim kurumlarında da manzara aynı. Kağızman Avcı Mahmut İlk ve Ortaokulu ile Kağızman 1 Ekim Ortaokulu’nun yıkım kararı çıktı fakat halen inşaatları başlamayan okul öğrencileri başka okullara dağıtılarak mağdur edildiler. Yine Merkez Okan Koç İmam Hatip Okulu ve Sarıkamış Yeniköy Köyü İlk Okulu binaları yıkım kararı alınış boşaltılmış ve hiçbir çalışma yapılmayan okullar arasında.
Tüm bu mağduriyetler karşısında daha fazla sessiz kalamadıklarını ifade eden veliler, duruma tepki göstererek, sorumluların tüm bu sorunları kendilerinde aramaları gerektiğini ifade ettiler. Veliler, haklı isyanlarında; “Çocuklarımız okula gitmek istemiyor. Aktarıldıkları okullar ve yurtlar uzak, ikili eğitim iklim şartları ile çok zor. Sınıflar kalabalık, peki bizler bu öğrencilerden nasıl başarı bekleyelim.” diye tepki gösterdiler.
Milli eğitim ve il özel idaresinin ilgili birimlerine defalarca talepte bulunduklarını kaydeden veliler mağduriyetler karşısındaki sessizliğin eğitimde başarısızlığa dönüştüğünün altını çizdiler. Biz de kamuoyu adına soruyoruz; Ödeneklerinin devletimiz tarafından gönderilmesine rağmen bu mağduriyetlerin sorumlusu kim? Geç yapılan ve iptal edilen ihaleler, başlamayan veya yarım kalan inşaatlar ve en önemlisi Kars’taki eğitim kalitesindeki düşüşün sebebi kim ya da kimler?