Türkiye'nin en zehirli yılan türlerinden olan ve tek ısırıkta 80 insanı öldürebilecek güçte olan Wagner Engereği'nin Ağrı'da görülmesi Doğu Anadolu bölgesinde tedirginliğe yol açtı.
Kars, Iğdır, Ağrı ve Muş İllerine Uyarı: Dikkatli Olun!!
Türkiye'nin en zehirli yılan türlerinden olan ve tek ısırıkta 80 insanı öldürebilecek güçte olan Wagner Engereği'nin Ağrı’da görülmesi Doğu Anadolu bölgesinde tedirginliğe yol açtı.
Zehri korkunç boyutlarda etkili olan 80 santimetre boyundaki engereğin Ağrı’da görülmesiyle birlikte bölgede Kars, Iğdır, Ağrı ve Muş illerinde yaşayan bölge insanının dikkatli olması hususunda çağrı yapıldı.
Yaz mevsimi ve havaların ısınması ile birlikte ortaya çıkan bu tür zehirli hayvanlara karşı, özellikle köylerde yaşayan vatandaşların ayrıca meralarda, yaylalarda ve tarlalarda olan vatandaşların tehlikeyi göz ardı etmemeleri istendi.
Wagner Engereği:
Ülkedeki yaklaşık 15 engerek türünden biri olan Wagner Engereği engerekler familyasından, sırt bölgesi genel olarak kül renginde ya da grimsi kahverengi olan bir engerek türüdür.
Sırtta, baştan kuyruğa kadar iç sarımsı ya da tuğla renginde olan büyük benekler bulunur. Bu benekler bazen birleşip baklava desenli, dalgalı ya da zikzaklı bir şerit oluşturur. Vücudun yan taraflarında da bir benek sırası bulunur. Başın üzerinde küçük siyah benekler ve arka kısmından yanlara doğru sarkan iki büyük siyah benek bulunur. Siyah renkli şakak bandı da açıkça görülür. Karın bölgesi sarımsı beyazdır ve üzerinde küçük siyah noktalar bulunur. Genel olarak küçük kemiriciler, diğer yılanlar, kertenkeleler ve kuşlarla beslenirler. Kemiricilerle beslendikleri için yararlıdırlar. Boyları ortalama 50–80 cm kadar olur.
Wagner engereğin yaşam alanı Türkiye'nin doğusunda Kars, Erzurum ve Ağrı il sınırlarının kesiştiği bölge ile sınırlıdır. Nüfusunun %80'den fazlası Aras Nehri vadisi'nde yoğunlaşmıştır. En son 2020 yılında Tunceli'nin Pülümür ilçesinde Wagner engereği tespit edilmişti.
Wagner engereği habitat olarak genellikle taşlık bölgeler, kayalıklar, vadi yamaçları, taşlık yamaçlar, açık yamaçlar gibi biyotopları tercih eder. Yüksekliği 1600-1900 metre arasında olan yerlerde bulunabilirler.