KARSDüzenleme Tarihi : 30 Ekim 2020 20:34Haber Girişi : 30 Ekim 2020 20:42

Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yılı Kutlandı

Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yılı Kutlandı
Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yılı düzenlenen törenlerle kutlandı.
Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yılı Kutlandı

Kars Güncel-Atatürk Anıtına Vali/Kars Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ve 14’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgür Nuhut çelenk sunarken, Tren Garı’nın önündeki Kazım Karabekir Paşa Anıtına ise Vali Yardımcısı Mehmet Zahid Doğu, Kurmay Başkanı Albay Murat Şenel ve Belediye Başkan Yardımcısı Musa Aydemir tarafından çelenk sunuldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Vali/Kars Belediye Başkan Vekili  Türker Öksüz, günü anlam ve önemine dair bir konuşma gerçekleştirdi.

Vali/Kars Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz; bugün, Serhat şehir Gazi Kars’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümünü kutlamanın gurur ve sevincinin yaşandığını, bugünün Gazi Kars’ın Türk milletinin ezansız ve bayraksız olamayacağını, hürriyetsiz yaşayamayacağını, esaret zincirlerini parçalayarak kazanılan zafer ile tüm dünyaya ilan ettikleri gün olduğunu belirtti.

Bugünün; Gazi Kars’ın esaret zincirlerini kırarak vatan toprağının bir parçası olduğu gün olduğunu belirten Vali Öksüz; “Bugün; ben türküm, Türk; esir olmaz, devletsiz, bayraksız, ezansız, hürriyetsiz olmaz şiarını benimseyen Gazi Kars’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümüdür.

Vatan sevgisi, fedakârlık, cesaret, feraset, yiğitlik, bir ideal uğruna şehadet şerbeti içme, gazilik şerefine ulaşma nedir sorularına cevap arayanlar, tarihi şan ve şerefle dolu Anadolu coğrafyasını görürler.   

Tarihi sayısız destanlarla bezeli Anadolu coğrafyası, dünyanın en pahalı topraklarıdır. Asya steplerinden yola çıkılarak, Ani’nin fethi ve Malazgirt Zaferi’nden bu yana binlerce yıldır her karışı için ağır bedeller ödenmiş bu topraklar, kan verilerek, can verilerek vatan yapılmıştır.

Kars, sahip olduğu ekonomik, kültürel, siyasi, stratejik değerlerinin yanı sıra, tarih içinde üstlendiği rollerle ülkemizin en önemli bölgelerinden biri olmuştur.

Kars, Birinci Cihan Harbinin Kuzey Kafkas cephesidir ve bu nedenle dağlarında, platolarında, bu kutsal topraklarda on binlerce şehidimiz yatmaktadır.

43 yıl Rus işgalinde kalan Kars, Doğu Cephesi komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın emrindeki kuvvetlerin 28 Ekim 1920’ de harekete geçmesi ve 9’uncu Kafkas Tümeni’nin şehre girmesiyle, 30 Ekim 1920’de düşman işgalinden kurtarılmıştır. Kars 'ın kurtuluşu, düşmana karşı topyekün mücadele veren Türk halkına büyük moral olmuştur.

Milli mücadele döneminin ilk zaferlerinden olan Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşu, cumhuriyetimizin temellerinin atılmasındaki en büyük etkenlerden de birisi olmuştur.

Şanlı bayrağımızı 100 yıl önce Kars Kalesi burçlarına diken yiğit ecdadımızın emaneti, emin ellerdedir ve biz Karslılar, ecdadın bırakmış olduğu kutsal mirasın yılmaz bekçileriyiz." dedi.

Kutlama programı halk ozanları ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü’nün gösterisi,  Kafkas üniversitesi Tarih Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Nesrin Hangül tarafından “Geçmişten Günümüze 100’üncü Yılında Gazi Kars’ın Kurtuluşu” konulu konferansı,  Evliya Camii’nde Mevlid-i Şerif ve duaların okunmasının ardından Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’ncü yılı anısına düzenlenen “100’ncü Yılında 100 Fidan” etkinliğinde 100 fidan toprakla buluşturulmasıyla son buldu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.