KARS Haber Girişi : 04 Eylül 2024 23:49

Kars'ın Sağlık Sorununu Meclis Gündemine Taşıdı

Kars'ın Sağlık Sorununu Meclis Gündemine Taşıdı
DEM Parti Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Kağızman Devlet Hastanesi'nde yaşanan sağlık hizmetleri sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı.

Kars'ın Sağlık Sorununu Meclis Gündemine Taşıdı

DEM Parti Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Kağızman Devlet Hastanesi'nde yaşanan sağlık hizmetleri sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı.

Kılıç Koçyiğit, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun yanıtlaması talebiyle sunduğu soru önergesinde, hastanedeki doktor eksikliklerinin bölgede yaşayan yurttaşların sağlık hakkını ihlal ettiğini vurguladı.

Kağızman Devlet Hastanesi'nde birçok temel branşta doktor bulunmadığına dikkat çeken Kılıç Koçyiğit, bu durumun hastaların en temel sağlık hizmetlerine erişimini imkânsız hale getirdiğini belirtti. Özellikle, çocuk doktorlarının haftalık rotasyonlarla hizmet vermesi ve enfeksiyon doktorunun görev yapamayacak olması gibi sorunların, yurttaşların Kars, Erzurum, hatta Van gibi uzak illere gitmek zorunda kalmasına neden olduğunu; bunun da büyük bir sağlık krizine işaret ettiğini vurguladı.

Kılıç Koçyiğit, devletin her yurttaşa eşit sağlık hizmeti sunma yükümlülüğü olduğunu hatırlatarak, Kağızman’daki yurttaşların bu hizmetlerden mahrum bırakılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Milletvekili, Sağlık Bakanlığı’ndan bu sorunun acilen çözülmesi için gereken adımları atmasını talep etti.

Kırsal bölgelerde sağlık hizmetlerinin eşit bir şekilde sunulması için Sağlık Bakanlığı'nın stratejik planlar geliştirmesi gerektiğine dikkat çeken Kılıç Koçyiğit, Kağızman Devlet Hastanesi'ndeki doktor eksikliklerinin giderilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, bu tür bölgelerde görev yapan sağlık emekçileri için cazip teşviklerin sunulmasının önemini vurguladı.

Önergede Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na yönlendirilen sorular aşağıdaki gibidir:

1. Kağızman Devlet Hastanesi’ndeki doktor eksikliği hakkında Bakanlığınızın bir değerlendirmesi var mıdır? Bu eksiklikleri gidermek için hangi adımları atacaksınız?

2. Kırsal bölgelerde sağlık çalışanlarının uzun süreli ve etkin çalışmasını nasıl sağlamayı planlıyorsunuz? Bu konuda hangi teşvik ve destek programlarını uyguluyorsunuz?

3. Kağızman’daki yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için hangi stratejileri geliştirdiniz? Bu stratejilerin uygulanmasında ne tür ilerlemeler kaydedildi?

4. Kağızman Devlet Hastanesi’nden çevre illere sevk edilen hasta oranları nedir? Bu durumun olumsuz etkilerini azaltmak için hangi önlemleri alacaksınız?

5. Hastanedeki sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak için Bakanlığınızın kısa ve uzun vadeli planları nelerdir? Bu planlar ne zaman hayata geçirilecek?

6. Kağızman Devlet Hastanesi’ndeki sorunların sağlık hakkını ihlal ettiğini dikkate alarak, bu durumu düzeltmek için hangi somut adımları atacaksınız?

7. Kırsal bölgelerde sağlık hizmetlerinin eşit şekilde sunulması için mevcut sağlık politikalarınızın durumu nedir? Bu politikaların etkinliğiponi nasıl değerlendiriyorsunuz?