KARSHaber Girişi : 28 Kasım 2021 12:16

Kars Kuraklık Riski İle Karşı Karşıya

Kars Kuraklık Riski İle Karşı Karşıya
Dr. Emrah Akyüz, Kars?ta ve çevre illerde iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık sorununu gündeme taşıdı.

Türkiye iklim değişikliğinin neden olduğu çevre sorunları ile karşı karşıya. Son dönemlerde iklim değişikliğinden dolayı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağış miktarının azalması nedeniyle kuraklık sorunu daha belirgin olmaya başladı.“Çevre Sorunlarında Bilinmeyen 100 Bilimsel Gerçek” ve “Dünyayı Kurtar: Temiz Çevrenin Bilimsel Sırları” kitaplarının yazarı olan çevre bilimci Dr. Emrah Akyüz,Kars’ta ve çevre illerde iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık sorununu gündeme taşıdı.

“İklim DeğişikliğiEtkilerini Daha da Arttıracak.”
İklim değişikliği özellikle son yüzyılın en önemli çevre sorunudur. Sanayi Devrimi sonrası yaşanan iktisadi dönüşümle birlikte çevrenin fiziksel ve biyolojik unsurları insanlar tarafından hızla tahrip edilmektedir.Aşırı fosil yakıt kullanımı, kontrolsüz nüfus artışı, tüketim toplumu, çarpık kentleşme ve tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin artması gibi nedenlerden dolayı sera gazlarının kontrolsüz bir şekilde atmosfere salınması, küresel ısınmayı tetiklemektedir. Yeryüzü ortalama sıcaklığında yaşanan hızlı artışlar, iklimlerin kısa süre içerisinde değişmesine neden olmaktadır. Sera gazlarının salınımının artması nedeniyle iklim değişikliğinin etkileri de artmaya devam edecektir.

“Türkiye’de Orman Yangınları, Sel Felaketleri ve Kuraklık Daha Sık Görülecek.”
Türkiye iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkelerden bir tanesidir.Türkiye’nin içerisinde yer aldığı Akdeniz Havzası, iklim değişikliğine karşı yerkürenin en hassas bölgelerinden bir tanesini oluşturmaktadır. Türkiye’de iklim değişikliğinden kaynaklanan üç çevre olayı daha sık görülmeye başlayacaktır. İklim değişikliğinin etkileri bölgeden bölgeye farklılık gösterecektir.İklim değişikliği Akdeniz ve Ege bölgelerinde orman yangınlarının, Karadeniz Bölgesi’nde su taşkınlarının, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise kuraklık sorununun daha fazla yaygınlaşmasını tetikleyecektir.

“Kars ve Çevre İller Kuraklık Riski İle Karşı Karşıya.”
Kars ve çevre illerin bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’ndeküresel ısınmanın bir sonucu olarakortalama sıcaklığın arttığıgözlemlenmektedir.Bu bölgelerde son yıllarda yıllık don olaylı gün sayısı da azalmaktadır.Doğu Anadolu Bölgesi’nde gözlemlenen en önemli sorun ise yağış miktarında yaşanan azalmadır. Karasaliklimininhâkim olduğu Kars ve çevre illerinyağış miktarında iklim değişikliğinin neden olduğu azalma söz konusudur. Bu azalmanın devam etmesi durumunda karasal ikliminin egemen olduğu bölgelerde kuraklık en ciddi sorunlardan bir tanesi olarak ortaya çıkacaktır.Nitekim son dönemlerde Kars’ta barajların doluluk oranının düşmesi, bu bölgenin karşı karşıya kaldığı kuraklık sorunun ne kadar alarm verici boyutta olduğunu bizlere göstermektedir.

“Kurak Riskine Karşı SürdürülebilirÇevre Politikalarına İhtiyaç Var.”
İklim değişikliği küresel bir sorundur. İklim değişikliği ancak küresel ölçekte sürdürülebilir çevre politikalarının hayatta geçirilmesi ile önlenebilir. Fakat Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede bölgesel politikaları hayata geçirmesi gerekmektedir.Türkiye’nin iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık sorunu ile mücadele atması gereken adımları üç başlık altında özetlemek mümkündür.Birincisi, mevcut tatlı su kaynaklarının korunması ve bunların rasyonel bir şekilde kullanılmasıdır.Temel ihtiyaçlar dışında tatlı su rezervlerinin kullanımının kısıtlanması gerekmektedir. İkincisi, iklim değişikliği hakkında toplumun daha fazla bilinçlendirilmesi gerekmektedir.Toplumun iklim değişikliğinin neden olduğu riskler ve bu risklere karşı yapılması gerekenler hakkında bilinçlendirilmesi, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının salınımın azaltılmasına katkı sağlayabilir.Üçüncüsü, tarımsal faaliyetlerde daha az suya ihtiyaç duyan tarım ürünlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Tatlı su kaynaklarının önemli bir kısmı tarımsal faaliyetlerde kullanılmaktadır.
 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.