KARSHaber Girişi : 23 Haziran 2020 19:01

Kars'ta Ani Örenyeri'nde bulunan Anadolunun İlk Camisi Restore Ediliyor

Kars'ta Ani Örenyeri'nde bulunan Anadolunun İlk Camisi Restore Ediliyor
Ani Ören Yeri’nde bulunan Anadolu’daki ilk Türk Camii Ebu’l Manuçehr Camii restore edilerek ibadete açılıyor
Kars Güncel-Ani Ören Yeri’nde bulunan Anadolu’daki ilk Türk Camii Ebu’l Manuçehr Camii’nin restore edilerek ibadete açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) arasında işbirliği protokolü imzalandı. İşbirliği protokolü, Vali Türker Öksüz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri tarafından imzalandı.

Ebu’l Manucehr Camii’nde incelemelerde bulunulmasının ardından değerlendirmelerde bulunan Vali Türker Öksüz, Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı, Ebu’l Hasan Harakani Hazretleri’nin diyarı, Serhat şehir Kars’ın, kültür, doğa ve kış turizmiyle son yıllarda turizmde büyük ivme kazandığını belirterek, Kars’ın ve ülkemizin başlıca kış turizm merkezlerinden biri olan Sarıkamış’ıyla, çeşitli medeniyetlere ait tarihi eserlerin yer aldığı Ani Ören Yeri`yle, Baltık Mimari tarzı yapılarıyla, kalesi, camileri, tabyaları ve farklı dinlerin kültürel etkileşimiyle bölgede tarihi bir kimlik kazandığını, Doğu Ekspresi ve Turizm Ekspresi Treni ile ülke çapında yerli ve yabancı ziyaretçiler için cazip ve önemli bir turizm destinasyonu haline geldiğini vurguladı. 

Anadolu’da güneşin ilk doğduğu topraklar olan Kars’ın, aynı zamanda Anadolu’da kullanılan ilk Türkçe isimli şehir olduğunu, Sultan Alparslan’ın, Malazgirt’ten önce 16 Ağustos 1064 tarihinde Anadolu’ya Kars’tan girdiğini ve Ani şehrini fethettiğini belirten Vali Öksüz; “Sultan Alparslan, tahta geçtiği ilk yıl Ani’yi fethederek büyük bir başarıya imza atmış ve fethedilemez şehir efsanesini yıkmıştır. Bu fetih, Türklere Anadolu'nun kapılarını açan ve İstanbul'un Fethine giden yolda atılan önemli bir adımdır. İlimizin en önemli turizm varlığı olan ve 2016 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınan Ani Ören Yeri, hem 5 bin yıllık geçmişe sahip olması hem de tarihi İpek Yolu üzerinde yer almasından dolayı ülkemizin ve dünyanın en önemli antik şehirlerinden biridir. Etrafı yaklaşık 4,5 kilometrelik surlarla çevrili olan ve kilise, kervansaray, katedral, cami, köprü gibi 23 tarihi eser ile kültürel bir mozaik olan Ani Arkeolojik alanında kazı çalışmaları devam etmektedir. Bugün burada Anadolu’nun İlk Türk Camisi unvanına sahip Ebu’l Manucehr Camii, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) işbirliğiyle ortak yürütülecek restorasyon çalışmaları neticesinde gelecek nesillere aktarılmış ve bu vesile ile de bu kadim topraklarda, ilk Türk Camisi ihya edilmiş olacaktır. Söz konusu cami yapılacak restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açılarak, hem inanç turizmine kazandırılacak hem de ulusal ve uluslararası çapta tanınırlığı artırılmış olacaktır. Anadolu’nun İlk Türk Camisi unvanına sahip Ebu’l Manucehr Camii’nin restore edilerek hizmete sunulmasını sağlayacak protokolün hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu vesileyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığımıza, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Ani Örenyeri’nde düzenlenen işbirliği protokolü imza törenine Kars Valisi Türker Öksüz, 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oktay Güven ve diğer yetkililer katıldı. 
Kars'ta Ani Örenyeri'nde bulunan Anadolunun İlk Camisi Restore Ediliyor

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.