YAŞAMHaber Girişi : 28 Haziran 2020 20:46

Kars'ta Aşıklık Kültürünü Anlatan Belgeseli Karslı Vatandaş Çekti

Kars'ta Aşıklık Kültürünü Anlatan Belgeseli Karslı Vatandaş Çekti
Kars'a İstanbul'dan geçtiğimiz kış aylarında tatil amacıyla gelen ve aslen Karslı olan Erhan Kıyçak'ın "Aşığın Zengini Yoktur" isimli Kars aşıklık kültürü belgeseli beğeni topladı.
Kars Güncel- Kars'ın Susuz ilçesi Kırçiçek Köyü'nden olup İstanbul'da yaşayan genç girişimci Erhan Kıyçak, tatil amacıyla geldiği memleketi Kars'ta aşıklık kültürüne geçmişte duyduğu özlem ve diğer insanlarında aşıklık geleneği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları adına belgesel filmi çekimi gerçekleştirdi.

Kars'ta çekimleri tamamlanan yaklaşık 16 dakika uzunluğunda olan belgesel filminde aşıklık kültürünün günümüzdeki temsilcileri ve akademisyenlerin bilgiler aktardığı belgesel filmi keyifli bir izlenim sunuyor.

Belgesel filminin yapımcısı Erhan Kıyçak'a konu hakkında söyleşi tarzında yönelttiğimiz sorulara verdiği cevaplar ve belgesel filmi hakkında açıklaması şu şekilde; "Ben Erhan Kıyçak, reklamcıyım. Aslen Kars – Susuz Kırçiçeği köyündenim, İstanbul’da doğup büyüdüm, İstanbul’da yaşıyorum.

Aşıklık geleneğini çocukluk yıllarımdan itibaren biliyorum, dinleyerek büyüdük.Aşıkların özel konuşmalarına şahit olduk, dinledik. Bugün geldiği noktada yalnızca turistik amaçla, eğlenceye yönelik programlar yapıldığını gördüm. Fakat temelde bu insanlar eğlenceden öte, derin hikayeler anlatan, kanaat önderliği yapabilecek, toplumu yönlendirecek vasıflara sahipler. Kars ziyaretlerimde Çobanoğlu kahvesinde sohbet imkanı bulduğumda bunun nedenini sordum, yanıt hep aynıydı; “eğlence olmazsa talep olmuyor. “ dolayısıyla aşıklar varolabilmek, sanatı sürdürebilmek ve aynı zamanda para kazanabilmek için bu sisteme ayak uydurmuş, yalnızca eğlence programları düzenliyorlar. 

Ben de aşıklık geleneğinin aslında ne olduğunu kendileri anlatsınlar, insanlar da detaylarıyla izleyip öğrenebilsinler diye kısa bir belgesel film yapmaya karar verdim. 2020 yılı, Ocak ayının ilk haftasında Kars’ta tatil yaparken bu belgeseli çektim. Çekimlerimiz bir hafta sürdü. Önce Çobanoğlu kahvesi, Kars kent konseyi ve Kars Kale kafede yetkililer ve aşıklar Bahattin Yıldızoğlu, Mahmut Karataş,Ayhan Şimşekoğlu, Gültekin Bulutoğlu, İlgar Çiftçioğlu, Arif Çiftçi’den izin alarak performans çekimleri yaptım. Daha sonra akademik alanda konuyla ilgili çalışmalar yapan Kars Kafkas üniversitesi Devlet Konservatuarında  görevli Dr. Öğretim üyesi Sibel Polat ile görüştük. Dr. Sibel Polat halihazırda aşıklık geleneği ile ilgili araştırmalar yapıyor, literatüre engin bilgilerle dolu çalışmalar ekliyor. çalışmalarını bizimle paylaştı. Daha sonra yine Kafkas Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde görevli Dr. Öğr. Üyesi Adem Balkaya ile görüştük. Dr. Adem Balkaya da yine konuyu derinlemesine araştırmış, aşıklık geleneğinin tarihine ve bugününe hakim, aynı zamanda yaşayan aşık Bahattin Yıldızoğlu’nun şiirlerinden derlenmiş bir kitap çıkarmış bir hocamız. O da konuyla ilgili bize derin bilgiler aktardı. 

Sonrasında uzun bir çekim sonrası süreç ile videomuzu yayına hazır hale getirdik. Dileğim, Kars’ı ziyaret eden ya da aşıkları hiç bilmeyen insanların, bu geleneğin aslını öğrenip, hem yaşayan aşıklara gerekli değeri vermeleri hem de geleneğin devamı için desteklerini esirgemeyip bu geleneği anlatarak ve dinleterek yaşamasına imkan vermeleridir. Aşıklık bir eğlenceden çok ötesidir. Umarım bunu anlatmak yolunda bir katkım olmuştur." ifadeleriyle son buldu.

"Aşığın Zengini Yoktur" Belgesel Filmi


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.