KARS Haber Girişi : 04 Ekim 2024 01:04

Kars'ta Ekim Ayında Mantar Bolluğu

Kars'ta Ekim Ayında Mantar Bolluğu

Kars'ta Ekim Ayında Mantar Bolluğu

Kars’ta Ekim ayında ortaya çıkan mantarlar şaşkınlık yarattı.

Özellikle Temmuz, Ağustos aylarında yağışların bol olduğu dönemlerde daha sık görmeye alıştığımız mantarlar, bu yıl Ekim ayında da karşımıza çıktı. Genellikle yağışlar sonrasında sıcak olmasıyla birlikte bolluğu yaşanan mantarların, havaların buz kesmesine rağmen çıkması şaşkınlığa neden oldu.

Bölgedeki vatandaşlar bu mevsimde mantar görmeye pek alışık olmadıklarını kaydederken, kendilerini taze çıkan mantarları toplamaktan da alıkoyamadılar. Bazı vatandaşlar bu mevsimde çıkan mantarların zehirli olabileceği düşüncesiyle çekimser davranırken, bazıları ise ‘Hazır sobalar yanıyor, havalar soğuk. Tepside mantarın tam zamanı’ diyerek mantar toplamaya devam ediyor.

Biz Yine de Bu Dönemde Uyaralım!

Mantar zehirlemesinin belirtileri mantarda bulunan zehirin niteliğine göre değişmektedir. Mantar zehirlemesi yılan zehirlemesi ile eşdeğerdir. Çünkü her iki zehirlenme de sinir sistemini etkiler. Zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkması bazı mantarlarda 1 saati bulurken bazılarında ise bu süre 24 saat hatta 5 günü bulmaktadır. Bazen doğada yetişen ve halk tarafından zehirsiz olduğu bilinen mantarlar tüketildiğinde görülen bulantı, kusma gibi belirtilere mantarların üzerindeki bakteriler neden olabilir. Mantarın iyi yıkanmaması sonucu üzerinde kalan toprak kökenli bakteriler, ağır metaller ya da alerjik nedenler kişide bu belirtilere yol açabilmektedir. Zehirlenme belirtileri varsa hemen doktora gidilmeli ve mümkünse yenilen mantarın örneği de götürülmelidir.