Kars'ta son yıllarda gözle görülür derecede artış gösteren inşaat sektöründeki çalışmalar bölgede soğuyan havalarla birlikte hız kazandı.
İnşaat sektörü Doğu Anadolu Bölgesi'nde ağır ve uzun geçen kış şartları nedeniyle her yıl Haziran ayında başlıyor Aralık ayında ise sona eriyor. Mevsimin kısa oluşu hem bu sektörde çalışan işçiyi, hem patronu, hem de vatandaşı olumsuz etkiliyor. Bölgedeki inşaat işçileri 6 ay çalışabiliyor. İnşaat sektörünün vazgeçilmezleri olan işçiler de kısa olan sezon bittikten sonra ya köylerine dönüp boş beklemekte, ya da metropol kentlere gidip oralarda geçici işler aramakta.
Kışın inşaat sektörünün duraklama devrini yaşadığı kaydeden inşaat işçisi Ali Murat Özöter, Kars'ta inşaat sezonunun kısa olduğunu ve bu zaman zarfının yoğun bir çalışma gerektirdiğine dikkat çekti. Özöter, "Şu anda havalar soğudu ve kış sezonuna girmeye başladık. Bir an önce işlerimizi bitirip teslim etmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 3 aydır başlayan inşaat sezonu ne yazık ki havaların kötü gitmesi nedeniyle çok kısa sürüyor. Süre kısıtlı olduğu için işçi sayısını artırıyoruz. Normalde bir işi 20 kişiyle yapacakken bu sayıyı 30'a çıkararak daha çabuk bitirmeye çalışıyoruz." dedi.
Yaklaşık 25 yıldır inşaat sektörünün içerisinde olan İnşaat Mühendisi Erdal Ergen de Türkiye'nin her yerinde konut sektöründe yer aldığını fakat bu sektörde en zor bölgelerden birinin Kars olduğunu ifade etti. Ergen, "Doğu Anadolu bölgemizin güzide illerinden Kars'ta iş yapmak inşaat sektörü açısından hakikaten sıkıntılar yaşatmakta. Bu sıkıntıların en başında hava şartlarıyla mücadele ediyoruz. Buradaki inşaat sezonumuzun süresi çok kısa ve dolayısıyla yapılacak işler de personel sayısı, yevmiye sayısı İç Anadolu, Ege, Batı ve Akdeniz'de yaptığımız işlere göre 3 katı bir artış seyrediyor. İşleri yetiştirme adına bizler bu sektörde işleri zamanında yapıp teslim etmek durumundayız. Hal böyle olunca daha çok çalışmak ve daha kısa sürede sağlam işler çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz." İfadelerini kullandı. kha