Kars Orman İşletme Müdürlüğü, Kars çöl olmasın diye ağaçlandırma ve dikimi yapılan fidanların bakım çalışmalarını yapmaya devam ediyor.
İl merkezine bağlı Paşaçayır ağaçlandırma sahasındaki çam fidanları ot alma çapa çalışmaları renkli görüntülere sahne oldu. Sıcak hava altında gün boyu çalışan orman köylülerinin en renkli anları ise mola zamanlarında oluyor. Orman türküsü eşliğinde matarayla közde çay yapan işçiler bir yandan da yanık sesli arkadaşlarının türkülerini dinliyorlar. Matarada çay içmekten büyük zevk aldıklarını söyleyen işçiler özellikle de fidanlara bakım yaparak çevreye hizmet etmekten dolayı son ne derece mutlu olduklarını belirtiyorlar. İşçilerin matarayla çay molası buz gibi karpuzun kesilmesiyle son buluyor.
Kars Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Savaş Ergin;"Kars İli Merkez İlçesi Paşaçayır Ağaçlandırma Sahası sınırlarındayız. Burada mevsim itibari ile daha önceden yapmış olduğumuz ağaçlandırma çalışmaları kapsamında dikmiş olduğumuz fidanların ot alma çapa çalışmaları Orman Köylülerimiz ile birlikte yapıyoruz." dedi.
Amaçlarının toprağın kapitalitesini kırarak toprağın su tutmasını arttırmak ve fidanları kurak geçeceğini düşünülün yaz mevsiminde kuraklığa maruz kalmasını engellemek olduğunu ifade eden Ergin, "Şuan bulunduğumuz sahamız bayağı geniş bi alana sahip. Yaklaşık 150 bin civarında fidanımızda bakım çalışmaları devam ediyor. İl genelinde 1800 hektar alanda bakım çalışmalarımıza devam ediyoruz. İl genelinde fidan sayımız 1- 1,5 milyon civarında. Bunların tamamına fidan bakım çalışması yapıyoruz." diye konuştu.
Bu ağaçlandırma sahasında orman köylülerinin çalıştığını da kaydeden Ergin, "Şuan bu sahamızda 18 kişi çalışmakta olup, sahalarımızın büyüklüğüne göre, iş gücü durumuna göre ağaçlandırma sahalarımızda çalışanların sayısı değişiyor. Çalışmalarımızı bu hafta veya en geç Temmuz ayı sonunda bitirmeyi planlıyoruz. Çünkü otların tohum tutma zamanı ve otlar tohum tutmadan bu çalışmamızı bitirmeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu.
Dikimi yapılan fidanların ot alma ve çapa çalışmasını yapan orman köylülerinden Metin Demir de, "Sarıkamış Mesctli Köyünden geliyorum, bizim köyümüz orman köyüdür. Orman köylüleri olarak bu tür işleri, çapa işlerini yaparak geçimimizi sağlıyoruz. Öncelikle devletimizden Allah razı olsun. Bu alanda imkanı bize imkan tanıdığı için, Sayın Bakanımız Ahmet Arslan, Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, Kars Valisi Rahmi Doğan, Kars Orman İşletme Müdürlüğü'nden de Allah razı olsun. İnsanlarımızı getirip bu alanda çalıştırıyor, bize iş imkanı tanıyorlar. Bizler orman köylüleri olarak burada çapalama işlemini yapıyoruz, Bu işlemin önemi fidanların daha iyi besin alması, daha iyi gelişmesi için zararlı otları alıyoruz." dedi.
Sarıkamış Mescitli Köyünden gelen Orman köylülerinden Taner Topkaya ise "Fidan işini yapıyoruz. Allah devletimizden razı olsun. Bu sektörde bize iş imkanı sağlıyor. Burada fidanların etrafını alıyoruz, zehirli otlar var temizliyoruz, fidanın alanını genişletiyoruz gelişmesi için. Ekmeğimizi bu işten kazanıyoruz, ücretlerimiz yaptığımız işlemi fidanların adet sayısına göre alıyoruz. Yaptığımız işten mutlu oluyoruz, güzel bir duygu, Alah devletimize zeval vermesin." ifadelerini kullandı.
İşçilerden Ziyaddin Deniz de. "Sarıkamış'tan Kars'a gelip burada çapalama işlemini yapıyoruz. Bu işlemin önemi fidanların daha iyi besin alması, daha iyi gelişmesi için zararlı otları alıyoruz. Havanın sıcak olmasına rağmen yaptığımız işi mutlu bir şekilde yapıyoruz, seviyoruz bu işi yapmayı ve geçimimizi de buradan sağlıyoruz. Bizlere yani orman köylülerine bu fırsatı sunarak kazanç elde etmemizi sağlayanlara teşekkür ediyorum." dedi. Kafkas Haber Ajansı
SI