Bursa'da 20 aylık eğitim sürecinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'ne dahil olan kahraman köpekler, askerlerin operasyonlarına güç katıyor. Bursa'da eğitimlerini tamamlayan kahramanların gerçekleştirdiği gösteri ise adeta nefesleri kesti.
Kars Güncel-Bursa'nın Gemlik ilçesinde bulunan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türkiye'deki en büyük köpek üretim ve eğitim merkezi olarak faaliyet gösteren Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda 20 aydır eğitimleri devam eden köpekler, uzun bir aranın ardından görücüye çıktı. Eğitimli köpeklerin zorlu eğitim sürecini İHA takip ederken köpeklerin bir birinden zor parkurlarda gösterdiği performans adeta nefesleri kesti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı doğrultusunda en iyi ırk özelliklerini gösteren damızlık köpeklerin, uygun şekilde çiftleştirilerek üstün özelliklere sahip yavruların elde edildiği komutanlıkta Türk çoban köpeği, Kars çoban köpeği, Türk tazısı, Aksaray malaklısı gibi tamamen Türk ırkı sayılan köpeklerin sağlık bir şekilde üreyip nesillerinin devam etmesi sağlanıyor. Tüm dünyada keşif, narkotik ve devriye köpeği olarak kullanılan Belçika malinois ve Alman kurt köpeklerinden arama kurtarma köpekleri labrador ve golden retriever cinsi köpekler en sağlıklı şekilde üretilip eğitime tabi tutulduktan sonra Türk ordusuna kazandırılıyor. Kendilerini eğiten uzman çavuşla birlikte tayin olan köpekler, özellikle mayınlı bölgeleri tarayarak çok zorlu bir görevi göğüslüyor.
EĞİTİMİNİ TAMAMLAYAN KÖPEKLERİN GÖSTERİSİ NEFESLERİ KESTİ
20 aylık itaat ve lisans eğitimlerini tamamlayan saf kan ırklar terbiyecilerine olan itaat ve hünerlerini büyük bir ustalıkla sergiledi. Evvela zorlu çeviklik ve cesaret parkurunda ter döken arama kurtarma köpeği Yadigar, kapalı sürünme istasyonundan tünel engeline, dik yatay bidon engelinden esnek paralel denge engeli gibi bir birinden zorlu maniaların bulunduğu parkuru çalıştırıcısı subayının komutları dahilinde büyük bir başarıyla tamamlayıp görevini icra etti.
Çantada gizlenen bombayı ormanlık alanda adeta eliyle koymuş gibi bulan labrador cinsi bomba arama köpeği Arat, bombalı çantanın yanında oturup askerlere haber verdi. Kışlanın en saldırgan cinsi olarak bilinen Belçika malinoisi ise atiklik ile çevikliği ve düşmana karşı olan saldırgan tavrı ile dikkat çekti. Senaryo gereği intikale çıkan Türk birliğini önünde öncü birlik olarak ilerleyen Belçika malinoisi keşif köpeği Taka'nın pusuda bekleyen teröristi fark edip korkusuzca üzerine koşup etkisiz hale getirmesi ise eğitimli köpeklerin kahramanlıklarını gözler önüne serdi. Mayın arama köpeği Alman kurdu Berrak da mayın döşenmiş arazide mayınları ve el yapımı bombaları teker teker bulup patlayıcıların yanında oturup çalıştırıcılara haber verdi. Son olarak enkaz bölgesinde marifetlerini sergileyen arama kurtarma köpeği Yadigar, enkaz altında kalan bir askeri kısa sürede buldu.
"2 AYLIKKEN ANNELERİNDEN AYIRIP EĞİTİMLERİNE BAŞLIYORUZ"
Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanı Dr. Veteriner Yarbay Mustafa Savaşçı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin eğitilmiş köpek ihtiyacını karşılamak için en iyi ırk özelliklerini gösteren damızlıklardan yavru elde ettiklerini, bu yavruların mayın, bomba arama, takip, keşif, devriye ve arama köpeği eğitimi aldığını söyledi. İlmi veriler ışığında elde edilen yavruların 2 ay anneleri ile birlikte kaldıktan sonra sosyalizasyon eğitimine tabi tutulduğunu ifade eden Yarbay Savaşçı, "Yavrular üçüncü aylarında uygulanan özel testlerle branşlara ayrılıyor. Bu branşlarda 6 ay süreli sosyalizasyon eğitimleri veriliyor. Bu sırada eğitim alanlarına, kişilere, çevreye, araçlara uyumu sağlanıyor. Sosyalizasyon eğitiminin ardından temel itaat, ileri itaat eğitimleri ve ihtisas eğitimleri veriliyor. Bu eğitimleri tamamlayan köpekler eğiticileri ile eşleştirilip 11 haftalık kurs görerek, yani görev yerlerine gönderiliyorlar" dedi.
"KAYBOLAN DOSTU, ARANAN DÜŞMANI ONLAR BULUYOR"
Sosyalizasyon eğitimlerini tamamlayan yavru köpeklerin ardından 2 ay süreyle temel itaat ve ileri itaat eğitimlerine tabi tutulduğunu anlatan Veteriner Hekim Üsteğmen Hakan İzgi ise "Bu eğitimlerin ardından köpekler bomba arama, mayın arama, iz takip, narkotik, devriye ve keşif branşlarında ihtisas eğitimlerine başlamaktadır. Eğitimlerin sonrasında bu köpekler bütün patlayıcı maddeler, EYP düzenekleri ve pil batarya bloklarına karşı uyarıcı ve ikaz edici özelliklere sahip olmaktadır. Devriye ve keşif köpekleri ise her türlü arama operasyonlarında ikaz ve caydırıcı amaçlı olarak kritik bina ve tesislerin korunmasında nöbet hizmetlerinde erken uyarı amaçlı özellikler kazandırılıp ihtisas eğitimlerini tamamlarlar. İz takip köpekleri kaybolan dost ve aranan düşman unsurlarını tespit edilmesinde kullanılıyor. Narkotik arama köpeklerimiz ise her çeşit uyuşturucu maddeyi yüzde yüz bulma kabiliyetine sahiptirler. Birliğimizde eğitimleri tamamlanan ihtisas köpekleri kullanıcı personel ile eşleştirilerek kurslara tabi tutulmakta. Bu kurslarda her türlü eğitim hem personele, hem de köpeklere verilerek zorlu parkurda köpek ve personel uyumu sağlanıyor" dedi.